April 2021 | Eind februari bezocht Robert Smith, van FPCC SOS Dogs Roemenië en SOS Dogs Nederland, het Odai public shelter in Boekarest. Onze vrienden van de Duitse stichting PAU (People and Animals United) hadden gevraagd of wij deze arme honden zouden kunnen helpen.
Er leven zo’n 700 honden, in erbarmelijke omstandigheden, in dit akelige asiel. Ze krijgen geen beweging en zitten 24 uur per dag gevangen in kleine kooien in hun eigen uitwerpselen. De meesten wachten, jarenlang opgesloten achter tralies, op een troosteloos einde.
Na het zien van deze ellende besloot hij zo snel mogelijk zo veel mogelijk honden er uit te halen en naar het open asiel van SOS Dogs aan de andere kant van het land te brengen. In het open asiel, een gebied van vele hectaren bos en weides, worden al zo’n 600 honden opgevangen, maar er is wel plaats voor 50 extra.
Maar door allerlei belachelijke bureaucratische regels mochten er maar maximaal 20 honden per maand uit het asiel gehaald worden. De volgende dag haalden ze alvast 8 honden eruit. Deze gelukvogels worden nu opgevangen in het asieltje van Antonia in de stad Campina. In deze opvang hebben de honden vrijheid, ze leven buiten, in een boomgaard, en kunnen rondstruinen, snuffelen en rennen.
Er werden 20 honden voor de maand februari en 20 voor maart "gereserveerd". In maart ging het team van SOS Dogs vanuit Oradea, in het westen van Roemenië naar Boekarest, een rit van ruim 600 kilometer, om de honden te bevrijden.
Deze video is gefilmd in maart, toen het team van SOS Dogs, de honden uit het Odai shelter haalden. In totaal zijn er nu 51 honden uit het Odai Shelter gered. Ze worden nu al een paar weken in het open asiel, oftewel Freedom Shelter, van SOS Dogs in Sisterea opgevangen. Ze maken het goed en bloeien op en de meesten hebben zo’n goed karakter dat ze geschikt zijn en kans maken op adoptie!