Zwerfhonden in Roemenië

In Roemenië leven heel erg veel honden op straat, de schattingen lopen uiteen van één tot drie miljoen.
De Roemeense regering heeft in 2013 een wet aangenomen die toestaat dat thuisloze honden mogen worden gedood. Bijna alle gemeenten zijn daarna een offensief gestart tegen zwerfhonden en hondenvanger is een lucratief baantje geworden. De honden worden naar een gemeentelijk asiel gebracht waar de levensomstandigheden vreselijk slecht zijn. Een gemeentelijk asiel telt 600 -1000 honden en ze zitten opeengepakt in kleine kennels. Na 14 dagen mogen ze worden geëuthanaseerd. De methoden die daarbij gehanteerd worden, zijn meestal zeer wreed. Daar waar geen actieve euthanasie wordt toegepast, sterven honden door ondervoeding, ziekte en stress.
In de Provincie Bihor, in het westen van Roemenië heeft F.P.C.C. Sos Dogs sinds 2003 het probleem van de vele zwerfhonden op straat aangepakt, door honden te vaccineren en steriliseren. Honden die, na vaccinatie en sterilisatie, niet op hun vindplaats teruggezet kunnen worden, vangen ze op in hun "open asielen". De levensomstandigheden voor de honden in de open asielen van F.P.C.C. Sos Dogs zijn totaal anders dan die in de wrede gemeentelijke asielen in Roemenië. Sos Dogs heeft op dit moment 3 asielen, een groot open asiel in Sisterea en twee kleinere "open" asielen in Marghita en Beius, die wel omheind zijn.

Zwerhonden in Roemenië

Open Asiel Bihor

Er leven ongeveer 900 honden in het open asiel in Sisterea, vlakbij de stad Oradea in de provincie Bihor. Het is een gebied van 85 hectare bestaande uit bos en weides. Voor de honden zijn er hondenhokken, maar sommige honden maken liever een kuil in de grond of creëren hun eigen plekje onder bosjes en struiken.
De dierenarts vaccineert, ontwormt en behandelt de honden in het open asiel en controleert de honden regelmatig. In tegenstelling tot een traditioneel asiel is hier weinig kans op virussen zoals kennelhoest, distemper en parvo. Het grootste probleem voor de honden zijn de teken en vlooien in de warme zomermaanden. De honden worden goed gevoed met een dieet van veel proteïne en vet, zo hebben ze geen last van de kou en gedijen goed in de sneeuw.  99% van de honden blijft vrijwillig in het open asiel.
Hondengevechten komen bijna niet voor omdat de honden een natuurlijke hiërarchie ontwikkelen, met de menselijke bewakers en voeders als “top dogs”. En ook omdat zwakkere honden niet in een hoekje gedrukt kunnen worden, maar de mogelijkheid hebben om weg te rennen.
In de plaats Beius hebben ze aan de rand van het bos een kleiner asiel. Ook hier leven de honden buiten in hondenhokken op een groot gebied, maar dit gebied is kleiner dan in Sisterea en het is wel omheind. Ook in de plaats Marghita vangen ze honden op in een vergelijkbaar type asiel.

Open Asiel Sisterea

SOS Dogs Oradea is ontstaan als een samenwerking tussen FPPC, de gemeente Oradea en Noah’s Ark. Sos Dogs startte in 2003, toen Noah’s Ark Association van Oradea Robert Smith van de FPCC – Fundatia Protectia Cainilor Comunitari - (Stichting voor de Bescherming van Gemeente Honden) benaderde in de hoop een humane oplossing voor het straathondenprobleem van Oradea te vinden.
De gemeente Oradea besloot 15.000 m2 land ten westen van de stad voor 25 jaar aan de FPCC af te staan, waarop een sterilisatie- en adoptiecentrum gebouwd zou worden. In het begin werd SOS Dogs Oradea gesponsord door Dogs Trust, Battersea Dogs Home en North Shore Animal League. Nu wordt het gefinancierd en beheerd door de FPCC en kost het ongeveer € 500.000- per jaar omdat het project uitgebreid is over de gehele provincie Bihor. Donaties en sponsoring zijn hard nodig zodat dit succesvolle project voortgezet kan worden.

In 2003 gaf de gemeente Oradea de exclusieve honden beheerrechten aan de FPCC en nu genieten ze nog steeds van de uitstekende samenwerking met de lokale autoriteiten, die alle klachten over honden zonder toezicht naar hen doorverwijzen. Het beleid is om gecastreerde en gevaccineerde honden naar hun eigenaren of naar hun gemeenschap of gebied te retourneren, behalve als die honden niet-uitgelokte agressie naar mensen of andere dieren tonen of als zij geen acceptabel leven in hun oorspronkelijke omgeving kunnen leiden. Ze laten geen honden inslapen behalve als zij ongeneeslijk ziek zijn, ernstig pijn hebben of agressief zijn. Ze volgen het beleid van de World Health Organization’s “Guidelines for Dog Population Management” (Geneve 1990) en meerdere andere academische studies die hebben aangetoond dat het doden van honden ineffectief is. Academische studies zijn niet nodig nu het bewijs voorde ogen van elke bezoeker van Roemenië te zien is. Ondanks massale uitroeiingscampagnes door misleidde gemeentes gedijen de straathonden als soort. In 2003 waren de wegen in en rondom Oradea bezaaid met levende en dode honden. Het was onmogelijk van de Hongaarse grens in Bors naar het centrum van Oradea te rijden zonder grote getale zwerfhonden zoekend naar voedsel en meerdere dode lichamen op de weg te zien.

Vandaag de dag is het onwaarschijnlijk dat je een dode hond of meer dan een paar levende honden op de weg van Hongarije naar het stadscentrum ziet. Vaak zie je geen enkele hond zonder toezicht. Dit komt omdat sinds 2003 FPCC ongeveer 12.000 honden alleen al in Oradea heeft gecastreerd/gesteriliseerd en gevaccineerd. Als deze honden zich hadden kunnen voortplanten dan zouden zij tienduizenden puppy’s hebben voortgebracht, van wie de meeste (ge)dood zouden zijn, maar de sterksten zouden voedsel zoeken en broeden in de straten van Oradea.

Dit humane en effectieve beleid is op de korte en lange termijn goedkoper en efficiënter dan het willekeurige “catch and kill” (vangen en doden) beleid van veel gemeentes in Roemenië. In Boekarest bijvoorbeeld heeft het gemeentebestuur tussen 2002 en 2005 meer dan 5 miljoen euro verspild aan het doden van zo’n 100.000 honden en de straten van Boekarest zijn nog steeds vol met honden, vooral in de buitengebieden. Je zult veel minder hongerige honden zonder toezicht zien in Oradea. Ze kunnen daarom met trots zeggen dat FPCC’s project in Oradea waarschijnlijk het succesvolste Neuter & Return project is in Oost Europa. Dit is bevestigd door de gemeentelijke politie van Oradea, die in juni 2011 de straten van de stad surveilleerden en de hondenpopulatie op 350 schatten (ongeveer 8% van het beginniveau in 2003).

Asiel SOS Dogs in Roemenië
Zwerfhonden in Roemenië
Zwerfhonden in Roemenië
Zwerfhonden in Roemenië
Team SOS Dogs in Roemenië
Zwerfhond in Roemenië
Open asiel SOS Dogs
Bus SOS dogs Roemenië
Schoolklas op bezoek in open asiel van SOS Dogs
Vet Clinic
Gedumpte pups
Zwerfhonden asiel Roemenië
 

 


FUNDATIA PT. PROTECTIA CAINILOR COMUNITARI 
SOS DOGS BIHOR
 Comuna Cetariu, sat Sisterea nr. 370
Tel+40-723-656621
www.sosdogs.ro


DONATIONS
If you want to sponsor us: 
Banca Transilvania`s account:
RO80 BTRL 0050 4205 7606 79XX
Thank you in advance for your help!