Belangrijke informatie om door te lezen voordat je een hond adopteert.

Niet elke voormalige zwerf-, straat, of asielhond is geschikt voor adoptie. SOS Dogs selecteert zorgvuldig honden die betrouwbaar zijn en kunnen wennen aan een leven in huis. De honden worden door de verzorgers in de open asiels van SOS Dogs geselecteerd.
Op deze website ziet u de honden waar we een goed en blijvend thuis voor zoeken. De honden komen uit verschillende situaties, maar meestal hebben we niet veel informatie over de achtergrond van een hond.
Ze zijn de afgelopen tijd in een van de open asielen van SOS Dogs in Roemenië opgevangen, maar van hun leven voor die tijd is vaak weinig bekend. Wij geven eerlijke informatie over de honden, óók over de negatieve gewoontes en gezondheidsproblemen. Wij proberen zoveel mogelijk informatie over de honden te verzamelen. Wij vinden het heel belangrijk dat de nieuwe eigenaar weet waar hij/zij aan begint. Een goede match tussen baas en hond is belangrijk. Honden die bijvoorbeeld veel beweging nodig hebben, hebben ook zeer actieve en sportieve baasjes nodig die veel met ze wandelen en ondernemen. Onze vrijwilligers zullen u adviseren als u bij ons een nieuw maatje komt uitzoeken.

Vaak hebben de honden in hun leventje al het nodige meegemaakt en niet altijd positief, waardoor ze de eerste periode in Nederland wat terughoudend, onzeker of soms bang kunnen zijn. Ze hebben even tijd nodig om je helemaal te vertrouwen.
Vooral de eerste maand zal de hond stapje voor stapje zijn nieuw omgeving moeten leren kennen. De honden hebben in de meeste gevallen nog nooit een baas gehad, nog nooit een riem om gehad, hebben niet in een huis geleefd of zijn geen verkeer gewend. Het socialiseren van een voormalige zwerfhond vraagt tijd, geduld, en begrip voor het verleden van de hond. Een goede opvoeding zal de hond helpen zich zekerder te voelen.
Met wat geduld wennen ze aan alles en worden dan de meest dankbare en gelukkige honden die er maar kunnen zijn.
Wanneer er niet voldoende tijd en ruimte is om de hond op te voeden wordt adoptie afgeraden.

Leeftijd

De leeftijden zijn meestal geschat. De leeftijd van honden bepaald men aan de hand van het gebit. Hoe jonger de hond, hoe beter het is in te schatten, maar het blijft bij de honden die hun volwassen gebit hebben moeilijk te zeggen. Afhankelijk van voeding en aanleg en andere omstandigheden, kan de ene hond meer tandplak en/of slijtage hebben dan de ander.

Ras

Honden zijn vaak mixen van mixen van mixen en de ouders zijn bijna nooit bekend. Daarom is het bij pups moeilijk in te schatten hoe groot ze gaan worden of om iets op basis van ras over het karakter te zeggen. Een hond kan eruit zien als  een mix van het ene ras en het karakter hebben van een heel ander ras. Daarbij is het ook nog eens zo dat in een nest de pups vaak verschillende karakters hebben.Er wordt zo goed mogelijk geobserveerd hoe een hond is maar als de hond eenmaal zijn gouden mandje heeft gevonden en tot rust is gekomen dan kan het best zijn dat de rustige hond heel actief is en de springer juist zijn rust heeft gevonden. Een hond kan in het asiel of opvang niet naar katten omkijken maar in het adoptiegezin toch, als hij gewend is, er eens stiekem lekker achter aan rennen, zeker als de katten geen honden gewend zijn.

De eerste dagen van de nieuwe hond bij het adoptiegezin.

De hond heeft een karakter net als u, het kost even tijd om elkaar te leren kennen en te weten wat er van elkaar verwacht wordt. Hieronder enkele tips waar u rekening mee kunt houden of wat u kunt verwachten. Hier worden dingen besproken die niet bij elke hond voorkomen maar uit ervaring wel mogelijk kunnen zijn. Neem bij vragen of onzekerheid altijd contact met ons op, we willen dat zowel u als de hond gelukkig zijn met elkaar.

Wat kunt u verwachten van een hond uit Roemenië? Waar moet u rekening mee houden en de eerste tijd op letten? Besef dat u een hond redt uit heel andere leefomstandigheden dan we hier in Nederland kennen. Verwacht niet een kant en klare opgevoede hond. De honden hebben vaak heel wat meegemaakt en ook autorit naar huis is spannend, ze zullen rustig moeten wennen.

Rust

Laat de hond bijkomen en slapen. De (lange) reis kan het gedrag van de hond beïnvloeden. Bij aankomst zijn ze vaak moe, verward, onzeker. De hond zal de eerste dagen veel slapen, geef hem de tijd om uit te rusten en zich langzaam aan te passen. Zorg voor een rustige omgeving de eerste tijd; dus geen bezoek en visite! Leer kinderen dat de hond in de bench of mandje met rust moet worden gelaten. Vraag niet te veel van de hond de eerste dagen/weken: probeer hem nog niet nieuwe dingen te leren of te trainen. Dat komt later. Wel moeten vanaf dag 1 regels gelden. Dus als u niet wilt dat uw hond op de bank ligt, dan mag dat niet vanaf dag 1. Wees consequent en laat rustig zien wat u wel van hem verwacht.

Let goed op!

Het risico op ontsnappingen is groot. De hond kan totaal van slag zijn van het reizen en in een onbekende omgeving zijn en er hoeft maar iets kleins te gebeuren en de hond gaat er van schrik vandoor. Er zijn diverse situaties waarbij een hond kan ontsnappen, maar het meest kritieke punt is het moment van aankomst na de reis, bij het uit de auto of bench halen van de hond. Daarna is de voordeur het kritieke punt. Open nooit de voordeur zonder zeker te weten dat de hond niet naar buiten kan glippen.
Wat kunt u doen?
- Let goed op.
- Zorg voor een naamplaatje met een mobiel nummer er op dat direct aan halsband of het tuig van de hond kan worden bevestigd. Laat zo snel mogelijk de chip op je eigen adres registreren via de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren).
- Zorg voor een tuigje en goede halsband. Wij raden een slippende of een half-slippende halsband aan. Het veiligste is om de hond een halsband én een tuig om te doen, en dan een riem aan zowel halsband als tuigje vast te maken. Een halsband alleen geeft de hond teveel mogelijkheden om z’n kop er uit te wringen en vaak doet men de halsband niet strak genoeg om. Het tuigje moet net als een halsband goed passend zitten en niet te los. Sommige honden hebben nog nooit een halsband om gehad dus kunnen daar paniekerig op reageren.
- Controleer het huis goed op ontsnappingsmogelijkheden. Let goed op de deuren van het huis, werk het liefst met een sluis, dus eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat.
- Controleer de tuin. Heeft u een goede omheining of schutting? Let op dat er geen tuinmeubilair of afvalcontainers tegen de schutting staan en die als ‘springplank’ kunnen dienen. Laat de hond dus niet vrij in de tuin zolang deze niet buitenlandertjesproof is.

Zindelijkheid

De meeste honden in Roemenië zijn geen huishond, maar leven op straat ,in de tuin of op het erf. Ze zijn dus meestal niet zindelijk, want ze hebben altijd buiten geleefd. Ze moeten dus nog leren zindelijk te worden en omdat ze altijd direct hebben kunnen plassen moet die blaas nog getraind worden zodat ze het langer kunnen ophouden, net als bij een pup. De ene hond zal geen plasje in huis doen, de andere één keer of vaker maar ze leren ontzettend snel, is onze ervaring. Wordt niet gelijk boos maar probeer het plasje op te drenken met een krant, keukenrol en leg dit buiten neer. Laat de hond hier regelmatig even aan snuffelen. Ga vaak een klein blokje om de hond te laten plassen, beloon hem. Zindelijkheid is het beste te trainen door met de hond na elke activiteit; drinken, eten, spelen en slapen even naar buiten te gaan. Met geduld en belonen van het gewenste gedrag komt het vanzelf goed.

Alleen zijn

Alles is nieuw en vreemd, dus het kan heel goed zijn dat uw nieuwe hond in dat vreemde nieuwe huis niet helemaal alleen in die onbekende ruimte durft te zijn. Bouw het alleen zijn langzaam op. Wij raden het gebruik van een bench aan. Als u een bench gebruikt, maak daar vanaf het begin een veilige plek van. Geef het eten erin, botjes en speeltje. Gebruik de bench nooit als strafplek.

Uitlaten

Hou de hond de eerste periode aan de lijn. Loop in het begin steeds dezelfde korte route, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen en verwen de hond thuis meteen met wat lekkers.
Mocht de hond in paniek raken van de riem: train dan eerst in de tuin of woonkamer. Beloon de hond zodra hij rustig is en probeer hem dan een stukje te laten lopen aan de riem. Doet hij dit goed dan direct belonen. Zo niet, doe niets en wacht tot de hond weer tot rust is gekomen (ook niet aaien want dan beloon je de angst). Doe dan nog een poging met iets lekkers bij elke stap die hij zonder paniek doet. Zodra u denkt dat de hond toe is aan een buitenwandeling, geniet en laat alle spanningen los. De honden voelen alles.
De hond kan schrikken van het drukke verkeer omdat hij dat niet gewend is. Let op dat de riem niet uit de hand kan schieten of knoop een lange riem om je middel. Of de hand door het handvat en de riem vasthouden ipv het handvat. Een tip kan zijn om op een rustiger tijdstip te gaan wandelen als de hond erg gestresst is.
Een flexilijn is handig bij het uitlaten, maar zeker niet in de eerste periode. Want deze kan makkelijk uit de hand schieten, vooral bij grote honden. Een hond schrikt zich rot als de flexilijn achter hem aan klettert en zich oprolt en zal blijven rennen.
Denk de eerste periode zeker niet te snel dat de hond al los kan. Wacht hier echt minimaal 3 maanden mee en misschien wel langer.
NEEM BIJ ONTSNAPPING DIRECT CONTACT MET ONS OP.

Gezondheid

De honden zijn gesteriliseerd/gecastreerd en hebben alle verplichte inentingen gehad. Zelf opnieuw ontwormen is altijd aan te bevelen.
Door stress en de verandering van de reis en voer kan de hond de eerste dagen diarree krijgen. Het immuun systeem daalt bij een hond door de reis en spanningen, wat vaak op de darmen slaat. Wanneer uw hond diarree heeft kunt u de darm rust geven door licht verteerbaar voer te geven. Bijvoorbeeld gekookte witte rijst of gekookte kipfilet. Het rijstenat kunt u hem te drinken geven. Een heel hard gekookt ei (10min.) is ook goed voor de darmen. Geef het eten verdeeld over de dag in kleine porties, liefst 6-8 keer gedurende 3-5 dagen. Neem contact met ons op mocht de diarree aanhouden.