Hallo, Wij vonden het tijd worden voor een update over Sam 😊. Hij is nu sinds december bij ons en het gaat zo goed! Echt heel leuk om te zien hoe hij zich ontwikkelt, we merken sinds we hem in huis hebben echt wekelijks veranderingen. De eerste dagen genoot hij direct al van alle aandacht die hij kreeg. Hij heeft veel geslapen en uren met de kinderen op een matras in de woonkamer gelegen, heerlijk geknuffeld en met ze gespeeld. Hij was ook heel snel zindelijk, dat was ook fijn.
Sam vindt het heel leuk om met ons te spelen, hij probeert ook met de kat te spelen (die heeft dat nog niet helemaal door), maar hij kan zichzelf ook uitstekend vermaken als we hem bijvoorbeeld een bal geven. Dat is echt heel leuk om te zien.
Het wandelen hebben we heel langzaam opgebouwd. In eerste instantie lieten we hem alleen bij ons in de tuin. Toen begonnen we met voorzichtig kleine stukjes lopen, vooral tussen de paadjes achter ons huis door. We merkten dat Sam een beschutte plek zoals die paadjes leuk vond om te wandelen, maar een bredere straat durfde hij nog niet. Sam heeft veel energie en omdat hij echte wandelingen hier in de buurt nog erg spannend vond zijn we begonnen met elke dag met hem naar het bos of natuurgebied rijden (dat is 10 minuten rijden). Hij vond dat vanaf het eerste moment helemaal geweldig! Inmiddels springt hij altijd zelf de auto in als we gaan wandelen, maar ook in onze woonwijk loopt hij inmiddels vrolijk rond!

In de kerstvakantie heeft Sam genoten van alle aandacht van de kinderen die niet naar school hoefden. Ook was hij helemaal niet bang voor het vuurwerk! Onze vorige hond verstopte zich altijd piepend onder de bank, maar Sam bleef gewoon rustig liggen en keek af en toe even op als hij wat hoorde, maar reageerde verder nauwelijks.
Aan het begin probeerde hij nog wel eens van ons bord mee te eten, maar dat mocht natuurlijk niet en dat heeft hij heel snel afgeleerd, hij luistert als we ‘nee’ zeggen en geven hem geen aandacht als we eten. Hij eet zelf elke ochtend en avond een bak eten leeg en daar smult hij van!
We zijn ook een cursus met Sam gaan doen, die helaas nu tijdelijk gestopt is vanwege het coronavirus. Maar dit ging heel goed en we oefenen nu gewoon thuis met hem. Achter ons huis is een treinspoor, Sam vond de belletjes van de slagbomen eerst eng maar inmiddels is hij daaraan gewend. En als we dat spoor oversteken kunnen we naar een veld lopen waar hij los kan rennen, dit doen we sinds kort en het gaat heel goed. Ook hier is hier in de buurt nog een andere plek waar hij los kan lopen. Hij vindt het echt geweldig en is helemaal door het dolle heen, maar hij rent nooit ver weg en blijft op ons staan wachten of hij komt weer naar ons toegelopen, dat is heel leuk.
De omgang met andere honden vindt Sam nog wel spannend. Hij lijkt niet zo goed te weten wat voor houding hij moet aannemen. Als een hond wat verder weg is loopt Sam er kwispelend op af, als de hond dichterbij is gaat hij soms grommen en dan wil hij weer spelen, hij weet het niet zo goed. We zien hierin wel verbetering, hij vindt het steeds minder spannend. Op de cursus is hier ook aandacht voor en we hebben er alle vertrouwen in dat dit steeds beter gaat!
Wij genieten van Sam en hij geniet zichtbaar van zijn leven bij ons. Elke dag lekker eten, wandelingen maken, spelen en knuffelen. We zijn heel blij dat we jullie stichting gevonden hebben en dat Sam in ons leven is gekomen.

Groetjes van Walter, Anne, Tara, Evey en natuurlijk van Sam!