September 2020
Hallo lieve mensen van SOS dogs!
Sam woont alweer een maand of 9 bij ons en wat zijn we blij met hem! Sinds onze vorige update heeft hij zich weer verder ontwikkeld. Hij vindt het inmiddels namelijk heel erg leuk om met andere honden te spelen, dit vond hij eerder nog spannend. Sam heeft nu meerdere hondenvriendjes en vriendinnetjes waarmee hij kan spelen. Soms gaan we samen wandelen, of ontmoeten we elkaar bij de moestuintjes achter ons huis of op de hondenspeelplaats. Hij geniet daar echt van. Ook vindt hij andere mensen heel leuk (en die mensen hem ook!)
Hij mag vaak mee om in de moestuin te werken, hij loopt daar dan een beetje rond en gaat mee water halen bij de pomp. Hij krijgt dan ook veel aandacht van de andere tuinders, dat vindt hij heel leuk. Sommige mensen nemen ook hun hond mee, dan is het extra leuk!
Ook heeft Sam nu een paar keer gezwommen. Sinds hij bij ons woont vindt hij water interessant. Waar het eerder bij snuffelen bleef, gaat hij nu graag het water in. Zwemmen doet hij niet altijd, maar hij voelt zich steeds vrijer in het water, dat is heel leuk om te zien.
Als we thuis zijn is Sam graag bij ons in de buurt, hij komt vaak bij ons op de bank zitten en als we aan tafel zitten gaat hij onder de tafel liggen. Dat vinden wij natuurlijk heel gezellig.

Hij heeft wel dingen die hij nog spannend vindt. Met name druk verkeer en onverwachte geluiden kan hij van schrikken. Als een plek te druk is en er gebeurt van alles om hem heen zijn dat echt nog teveel prikkels, dus zulke plaatsen vermijden we zoveel mogelijk. We merken dat hij steeds meer aankan en steeds zelfverzekerder wordt. Op een afstandje rustig kijken naar het verkeer helpt hem om eraan te wennen. Gelukkig wonen we in een dorp, dus het is hier ook niet zo druk, en net als Sam wandelen wij ook veel liever in de mooie natuur! Wat Sam verder ook nog spannend kan vinden is mensen met vreemde honden die onze richting op lopen. We gaan dan naar de zijkant van het pad of van de weg, proberen Sam een beetje af te leiden en wachten rustig tot de mensen voorbij zijn.
Sam houdt van snuffelen, spelen met zijn speeltjes en knuffels, rennen (vooral op een zandstrandje, dan gaat hij helemaal uit zijn dak), wandelen en uitgebreid geaaid worden. Geborsteld worden vindt hij ook fijn, daar gaat hij echt lekker voor liggen. Wat hij ook heel leuk vindt is snoepjes opspeuren die we verstoppen.
Hij krijgt ook enorm veel complimenten. We horen regelmatig dat het zo’n mooie hond is, maar ook dat hij zo lief en rustig is. Daar zijn wij het helemaal mee eens! Hij is echt een schat en enorm zachtaardig.
En tot slot: wij hebben een camper gekocht van een kunstenaar, die aanbood om Sam te schilderen. Naast een voorraad foto’s hebben we nu dus ook een mooi schilderij van Sam. Hij vond het zelf ook erg mooi, zo mooi dat hij erop wilde kauwen ? We houden het dus toch maar uit zijn buurt zodat hij er van een afstandje naar kan kijken ?

Groetjes van Walter, Anne, Tara, Evey en Sam

Hallo, Wij vonden het tijd worden voor een update over Sam ?. Hij is nu sinds december bij ons en het gaat zo goed! Echt heel leuk om te zien hoe hij zich ontwikkelt, we merken sinds we hem in huis hebben echt wekelijks veranderingen. De eerste dagen genoot hij direct al van alle aandacht die hij kreeg. Hij heeft veel geslapen en uren met de kinderen op een matras in de woonkamer gelegen, heerlijk geknuffeld en met ze gespeeld. Hij was ook heel snel zindelijk, dat was ook fijn.
Sam vindt het heel leuk om met ons te spelen, hij probeert ook met de kat te spelen (die heeft dat nog niet helemaal door), maar hij kan zichzelf ook uitstekend vermaken als we hem bijvoorbeeld een bal geven. Dat is echt heel leuk om te zien.
Het wandelen hebben we heel langzaam opgebouwd. In eerste instantie lieten we hem alleen bij ons in de tuin. Toen begonnen we met voorzichtig kleine stukjes lopen, vooral tussen de paadjes achter ons huis door. We merkten dat Sam een beschutte plek zoals die paadjes leuk vond om te wandelen, maar een bredere straat durfde hij nog niet. Sam heeft veel energie en omdat hij echte wandelingen hier in de buurt nog erg spannend vond zijn we begonnen met elke dag met hem naar het bos of natuurgebied rijden (dat is 10 minuten rijden). Hij vond dat vanaf het eerste moment helemaal geweldig! Inmiddels springt hij altijd zelf de auto in als we gaan wandelen, maar ook in onze woonwijk loopt hij inmiddels vrolijk rond!

In de kerstvakantie heeft Sam genoten van alle aandacht van de kinderen die niet naar school hoefden. Ook was hij helemaal niet bang voor het vuurwerk! Onze vorige hond verstopte zich altijd piepend onder de bank, maar Sam bleef gewoon rustig liggen en keek af en toe even op als hij wat hoorde, maar reageerde verder nauwelijks.
Aan het begin probeerde hij nog wel eens van ons bord mee te eten, maar dat mocht natuurlijk niet en dat heeft hij heel snel afgeleerd, hij luistert als we ‘nee’ zeggen en geven hem geen aandacht als we eten. Hij eet zelf elke ochtend en avond een bak eten leeg en daar smult hij van!
We zijn ook een cursus met Sam gaan doen, die helaas nu tijdelijk gestopt is vanwege het coronavirus. Maar dit ging heel goed en we oefenen nu gewoon thuis met hem. Achter ons huis is een treinspoor, Sam vond de belletjes van de slagbomen eerst eng maar inmiddels is hij daaraan gewend. En als we dat spoor oversteken kunnen we naar een veld lopen waar hij los kan rennen, dit doen we sinds kort en het gaat heel goed. Ook hier is hier in de buurt nog een andere plek waar hij los kan lopen. Hij vindt het echt geweldig en is helemaal door het dolle heen, maar hij rent nooit ver weg en blijft op ons staan wachten of hij komt weer naar ons toegelopen, dat is heel leuk.
De omgang met andere honden vindt Sam nog wel spannend. Hij lijkt niet zo goed te weten wat voor houding hij moet aannemen. Als een hond wat verder weg is loopt Sam er kwispelend op af, als de hond dichterbij is gaat hij soms grommen en dan wil hij weer spelen, hij weet het niet zo goed. We zien hierin wel verbetering, hij vindt het steeds minder spannend. Op de cursus is hier ook aandacht voor en we hebben er alle vertrouwen in dat dit steeds beter gaat!
Wij genieten van Sam en hij geniet zichtbaar van zijn leven bij ons. Elke dag lekker eten, wandelingen maken, spelen en knuffelen. We zijn heel blij dat we jullie stichting gevonden hebben en dat Sam in ons leven is gekomen.

Groetjes van Walter, Anne, Tara, Evey en natuurlijk van Sam!