Zwerfhonden in Roemenië
In Roemenië leven heel erg veel honden op straat, de schattingen lopen uiteen van één tot drie miljoen.
De Roemeense regering heeft in 2013 een wet aangenomen die toestaat dat thuisloze honden mogen worden gedood. Bijna alle gemeenten zijn daarna een offensief gestart tegen zwerfhonden en hondenvanger is een lucratief baantje geworden. De honden worden naar een gemeentelijk asiel gebracht waar de levensomstandigheden vreselijk slecht zijn. Een gemeentelijk asiel telt 600 -1000 honden en ze zitten opeengepakt in kleine kennels. Na 14 dagen mogen ze worden geëuthanaseerd. De methoden die daarbij gehanteerd worden, zijn meestal zeer wreed. Daar waar geen actieve euthanasie wordt toegepast, sterven honden door ondervoeding, ziekte en stress.
In de Provincie Bihor, in het westen van Roemenië heeft F.P.C.C. Sos Dogs sinds 2003 het probleem van de vele zwerfhonden op straat aangepakt, door honden te vaccineren en steriliseren. Honden die, na vaccinatie en sterilisatie, niet op hun vindplaats teruggezet kunnen worden, vangen ze op in hun "open asielen". De levensomstandigheden voor de honden in de open asielen van F.P.C.C. Sos Dogs zijn totaal anders dan die in de wrede gemeentelijke asielen in Roemenië. Sos Dogs heeft op dit moment 3 asielen, een groot open asiel in Sisterea en twee kleinere "open" asielen in Marghita en Beius, die wel omheind zijn.
Open Asiel Bihor
Er leven ongeveer 900 honden in het open asiel in Sisterea, vlakbij de stad Oradea in de provincie Bihor. Het is een gebied van 85 hectare bestaande uit bos en weides. Voor de honden zijn er hondenhokken, maar sommige honden maken liever een kuil in de grond of creëren hun eigen plekje onder bosjes en struiken.
De dierenarts vaccineert, ontwormt en behandelt de honden in het open asiel en controleert de honden regelmatig. In tegenstelling tot een traditioneel asiel is hier weinig kans op virussen zoals kennelhoest, distemper en parvo. Het grootste probleem voor de honden zijn de teken en vlooien in de warme zomermaanden. De honden worden goed gevoed met een dieet van veel proteïne en vet, zo hebben ze geen last van de kou en gedijen goed in de sneeuw. 99% van de honden blijft vrijwillig in het open asiel.
Hondengevechten komen bijna niet voor omdat de honden een natuurlijke hiërarchie ontwikkelen, met de menselijke bewakers en voeders als “top dogs”. En ook omdat zwakkere honden niet in een hoekje gedrukt kunnen worden, maar de mogelijkheid hebben om weg te rennen.
In de plaats Beius hebben ze aan de rand van het bos een kleiner asiel. Ook hier leven de honden buiten in hondenhokken op een groot gebied, maar dit gebied is kleiner dan in Sisterea en het is wel omheind. Ook in de plaats Marghita vangen ze honden op in een vergelijkbaar type asiel.
SOS Dogs Oradea is ontstaan als een samenwerking tussen FPPC, de gemeente Oradea en Noah’s Ark. Sos Dogs startte in 2003, toen Noah’s Ark Association van Oradea Robert Smith van de FPCC – Fundatia Protectia Cainilor Comunitari - (Stichting voor de Bescherming van Gemeente Honden) benaderde in de hoop een humane oplossing voor het straathondenprobleem van Oradea te vinden.
De gemeente Oradea besloot 15.000 m2 land ten westen van de stad voor 25 jaar aan de FPCC af te staan, waarop een sterilisatie- en adoptiecentrum gebouwd zou worden. In het begin werd SOS Dogs Oradea gesponsord door Dogs Trust, Battersea Dogs Home en North Shore Animal League. Nu wordt het gefinancierd en beheerd door de FPCC en kost het ongeveer € 500.000- per jaar omdat het project uitgebreid is over de gehele provincie Bihor. Donaties en sponsoring zijn hard nodig zodat dit succesvolle project voortgezet kan worden.
In 2003 gaf de gemeente Oradea de exclusieve honden beheerrechten aan de FPCC en nu genieten ze nog steeds van de uitstekende samenwerking met de lokale autoriteiten, die alle klachten over honden zonder toezicht naar hen doorverwijzen. Het beleid is om gecastreerde en gevaccineerde honden naar hun eigenaren of naar hun gemeenschap of gebied te retourneren, behalve als die honden niet-uitgelokte agressie naar mensen of andere dieren tonen of als zij geen acceptabel leven in hun oorspronkelijke omgeving kunnen leiden. Ze laten geen honden inslapen behalve als zij ongeneeslijk ziek zijn, ernstig pijn hebben of agressief zijn. Ze volgen het beleid van de World Health Organization’s “Guidelines for Dog Population Management” (Geneve 1990) en meerdere andere academische studies die hebben aangetoond dat het doden van honden ineffectief is. Academische studies zijn niet nodig nu het bewijs voorde ogen van elke bezoeker van Roemenië te zien is. Ondanks massale uitroeiingscampagnes door misleidde gemeentes gedijen de straathonden als soort. In 2003 waren de wegen in en rondom Oradea bezaaid met levende en dode honden. Het was onmogelijk van de Hongaarse grens in Bors naar het centrum van Oradea te rijden zonder grote getale zwerfhonden zoekend naar voedsel en meerdere dode lichamen op de weg te zien.
Vandaag de dag is het onwaarschijnlijk dat je een dode hond of meer dan een paar levende honden op de weg van Hongarije naar het stadscentrum ziet. Vaak zie je geen enkele hond zonder toezicht. Dit komt omdat sinds 2003 FPCC ongeveer 12.000 honden alleen al in Oradea heeft gecastreerd/gesteriliseerd en gevaccineerd. Als deze honden zich hadden kunnen voortplanten dan zouden zij tienduizenden puppy’s hebben voortgebracht, van wie de meeste (ge)dood zouden zijn, maar de sterksten zouden voedsel zoeken en broeden in de straten van Oradea.
Dit humane en effectieve beleid is op de korte en lange termijn goedkoper en efficiënter dan het willekeurige “catch and kill” (vangen en doden) beleid van veel gemeentes in Roemenië. In Boekarest bijvoorbeeld heeft het gemeentebestuur tussen 2002 en 2005 meer dan 5 miljoen euro verspild aan het doden van zo’n 100.000 honden en de straten van Boekarest zijn nog steeds vol met honden, vooral in de buitengebieden. Je zult veel minder hongerige honden zonder toezicht zien in Oradea. Ze kunnen daarom met trots zeggen dat FPCC’s project in Oradea waarschijnlijk het succesvolste Neuter & Return project is in Oost Europa. Dit is bevestigd door de gemeentelijke politie van Oradea, die in juni 2011 de straten van de stad surveilleerden en de hondenpopulatie op 350 schatten (ongeveer 8% van het beginniveau in 2003).
Het succes in Oradea wordt helaas bedreigd door een ongelukkig fenomeen: het dumpen van honden uit omliggende gebieden. Het is niet verwonderlijk dat als andere gemeentes het wrede honden uitroei beleid blijven voortzetten dat dierenliefhebbers geredde honden in veilige gebieden achterlaten. Omdat Oradea geen eiland is, is het duidelijk dat om het ongewenste honden probleem op te lossen het sterilisatie programma over de hele provincie Bihor en nog veel verder uitgebreid moet worden. In 2007 is daarom FPCC SOS Dogs Bihor opgezet.
Situatie van de honden in Bihor
FPCC gaat door met het beheren van Neuter & Return projecten in en rondom Beius, Salonta, Marghita en Cetariu en met haar succesvolle open asiel voor het honden-overschot in Bihor, waar de honden een gezond en vrij leven in de bossen en velden hebben.
In september 2012 hebben ze het beheer van het asiel in Oradea overgedragen aan de gemeente. Sindsdien beheert het gemeentelijk bedrijf ADP, het asiel en zijn ze doorgegaan met steriliseren van alle loslopende honden uit de stad. ADP heeft het asiel gerenoveerd, meer omwille van de bezoekers dan met het welzijn van de honden in het achterhoofd, maar de 300 honden zijn er over het algemeen goed gevoed en verzorgd. Het asiel van Oradea is waarschijnlijk het beste gemeentelijk asiel in Roemenië. Na aanvankelijke problemen is de dierenarts van ADP verbeterd, maar fouten worden er nog steeds gemaakt.
Helaas, worden er nieuwe vruchtbare honden gedumpt in Oradea, zowel door onverantwoordelijke gemeentelijke aannemers (van buiten Bihor), als door particulieren, net zo snel als de honden kunnen worden herplaatst vanuit het asiel.
De gemeente Oradea is gestart met een microchip regeling voor alle honden in de stad en biedt alle honden eigenaren een waardebon ter waarde van RON 100, - in te wisselen bij twee commerciële dierenarts klinieken, die honden steriliseren voor een totaalprijs van RON 200 ,- per hond. Dit is een welkom initiatief maar RON 200, - is veel te duur. FPCC zou graag de honden voor RON 100, - per hond of zelfs minder steriliseren. De gemeente Oradea is op de goede weg met deze regeling, waarvan 360 hondeneigenaar tot nu toe gebruik van hebben gemaakt, maar FPPC meent dat sterilisatie voor alle hondeneigenaren gratis zou moeten zijn.Helaas heeft FPPC de burgemeester er niet van kunnen overtuigen de gemeenschapshonden na sterilisatie terug te zetten op hun territorium, dus zullen ze op die plaatsen snel worden vervangen door nieuwe vruchtbare honden, daarbij maakt het de taak van de ADP om de hondenpopulatie te controleren veel moeilijker. Hoewel de populatie van loslopende honden toegenomen is vanaf de 350 honden op de straten in 2011, is de toename voorlopig niet zo erg als verwacht .
De enige complete en bevredigende oplossing voor het honden overschot problem van Roemenië en Bihor is een nationaal Neuter & Return (steriliseren & terugplaatsen) programma. FPPC en vele andere dierenwelzijnsorganisaties hebben dit aan vorige regeringen en de huidige USL regering uitgelegd, maar ze doen nog steeds niets. Ze komen met korte termijn overhaaste reacties op incidentele media hysterie en keren vervolgens terug naar de ineffectieve en onverantwoordelijk standaardpositie en verwachten dat lokale gemeenten de hondenproblemen zelf oplossen zonder de financiën, de expertise of zelfs de motivatie om dit te doen.
Activiteiten van SOS Dogs in 2013
De FPCC heeft in september 2012 het beheer van het gemeentelijk asiel van Oradea overgedragen aan de gemeentelijke instelling ADP omdat de gemeente Oradea weigerde een reëele bijdrage aan de kosten te leveren. Sinsdien hebben zij zich geconcentreerd op neuter & return in de rest van de provincie Bihor met asielen en sterilisatie klinieken in Beius, Salonta en Marghita en op het open asiel in Bihor waar ongeveer 400 honden een gelukkig leven in de vrije natuur leiden. In Beius hebben ze een opvang/asiel net buiten de stad in het bos. Het gemeentebestuur van Beius heeft dit land voor 20 jaar aan FPPC ter beschikking gesteld.
De bouw van het asiel was klaar in de herfst van 2012 en het is betaald door het stadsbestuur en locale sponsors. Ze hebben daar nu een dierenkliniek met moderne apparatuur. Hun dierenarts Dr Razvan Suteu steriliseert en behandelt hier kostenloos honden en katten zonder baasjes. Voor alle honden en katteneigenaren biedt hij sterilisatie- en andere behandelingen tegen lage tarieven. Alle inkomsten van commerciële activiteiten komen ten goede aan de 70 honden die in het asiel leven.
Ze hebben het aantal honden in ons Beius asiel gereduceerd door hen te herplaatsen in de omgeving van Beius en in het buitenland, waar de honden gewaardeerd, geliefd en verwelkomd worden. In 2013 heeft de kliniek in Beius 303 honden gratis gesteriliseerd en 36 honden in Roemenië herplaatst, 73 in Nederland en Duitsland. Ze zijn ook erg trots op het nieuwe asiel en dierenkliniek in Salonta, die ze in November 2013 hebben kunnen realiseren dankzij de steun van de Internationale Dierenbeschermingsvereniging Grenzenlos e.v. uit Duitsland. De rest van de kosten, ongeveer € 10.000,- is bijeengebracht door lokale donateurs en fondsen. Het asiel is aan de rand van de stad gesitueerd en het land is beschikbaar gesteld door de gemeente Salonta, die € 5.000,- per jaar bijdragen aan de kosten in aanvulling op het betalen van alle nutsvoorzieningen. Op het moment worden de operaties uitgevoerd door onze dierenarts, Razvan Suteu, uit Beius, in afwachting van de aanstelling van een permanente dierenarts in Salonta. Dr. Suteu steriliseert kostenloos honden en katten, meestal een keer per week. De kliniek is goed uitgerust voor een breed scala aan diergeneeskundige behandelingen.
In 2013 hebben ze 356 honden kostenloos gesteriliseerd in Salonta. We hebben ook 181 honden uit Salonta herplaatst, 41 in Roemenië en 140 honden in het buitenland.
Lokale dierenliefhebbers hebben interesse getoond in de activiteiten, en veel vrijwilligers en schoolkinderen komen helpen in het asiel. Momenteel zorgen ze voor ongeveer 50 honden, die gelukkig leven in schone en gezonde omstandigheden. Voor bange en moelijk te herplaatsen honden, hebben ze als eersten een open asiel, met open velden, bosgebieden en zwemvijvers, zodat deze honden kunnen genieten van vrijheid en een goede kwaliteit van leven hebben, en niet opgesloten zitten zoals in een traditioneel asiel in kennels maand na maand, jaar na jaar.
Er leven ongeveer 500 honden in het open asiel in Bihor. Sommige honden zijn gered uit dodingsstations in andere delen van Roemenië .In 2013 hebben ze 317 honden uit het open asiel herplaatst, voornamelijk in Duitsland en Nederland. De dierenarts Dr. Rita Mag leidt een kleine dierenkliniek in ons het asiel, waar ze 204 honden hebben gesteriliseerd in 2013. Rita vaccineert, ontwormt en behandelt de oude en niet-herplaatsbare honden in het open asiel en controleert de honden regelmatig. In tegenstelling tot een traditioneel asiel is hier weinig kans op virussen zoals kennelhoest, distemper en parvo. Het grootste probleem voor onze honden zijn de teken in de warme zomermaanden. De honden genieten hier van een goed leven, dankzij buitenlandse sponsoren en de toewijding van de werknemers. Zij zijn Mayhew Animal Home in Londen en alle andere buitenlandse sponsors dankbaar voor hun donaties van hondenvoer.
Hun kleine asiel in Marghita met ongeveer 80 honden en een sterilisatie kliniek wordt gesponsord door de Marchig Animal Welfare Trust. Dit asiel in Marghita is voor de dorpen en steden in het noorden van Bihor. Hier hebben ze in 2013 452 honden gesteriliseerd, voornamelijk honden met baasjes en ze hebben 92 honden kunnen herplaatsen. Van deze 92 vonden 38 honden nieuwe baasjes in Roemenië en 54 honden gingen naar Duitsland, Oostenrijk en Nederland.
Samenvatting activiteiten 2014
Steriliseren, herplaatsten en redden van bijna 350 onschuldige honden uit de openbare asiels van Baca, Braila en Oradea die op het punt stonden gedood te worden. De autoriteiten van deze steden, zoals de meeste autoriteiten in het land, blijven een agressief beleid tegen de gemeenschapshonden voeren. De geredde honden zijn vervoerd naar het open asiel in Bihor. Nadat ze voor de honden hebben gezorgd en ze hebben gesocialiseerd, hebben ze voor de meeste van hen, liefdevolle eigenaren in Roemenië en in het buitenland gevonden.<br /> In 2014 zijn 1040 honden vanuit hun asielen geadopteerd. Voor 111 honden hebben ze baasjes in Roemenië gevonden en 929 honden zijn in het buitenland geadopteerd, voornamelijk in Nederland en Duitsland. Vanuit het asiel in Marghita waren dit 122, van het asiel in Beius 137, van het asiel in Salonta 216 en vanuit het open asiel in Bihor 565.De sterilisaties zijn gedaan in hun dierenklinieken in Marghita, Beius en Salonta. Het totale aantal gesteriliseerde honden in 2014 is gestegen naar 1.545 honden.Daarvan waren er 491 uit Marghita, 321 uit Beuis, Salonto 390 en vanuit de omgeving van Oradea 343 honden.Ook hebben ze nog m.b.v. hun mobiele kliniek in Pancota, provincie Arad 138 honden gesteriliseerd.
Activiteiten SOS Dogs in 2015
Return projecten, adopties in Roemenië en daarbuiten, het redden van gewonde en mishandelde honden, herplaatsen van honden van ongeschikte plaatsen en gebieden, en verbeteringen in hun asielen.
Het totale aantal gesteriliseerde honden was 1.130, waarvan 443 in Marghita, 206 in Beius, 59 in Salonta en 422 in het open asiel in Bihor. Ook heeft hun mobilie kliniek weer in Pancota in de provincie Arad 102 honden gesteriliseerd.Hun dierenarts dr. Rita Mag heeft heel veel gewonde, lijdende en gemartelde honden, die door het SOS Dogs team gered zijn, geopereerd en behandeld. In 2015 zijn 611 honden uit de provincie Bihor geadopteerd, vanuit het Marghita asiel 60, vanuit Beius 77, vanuit Salonta 48, en van het open asiel 426 honden. 209 honden vonden een nieuw huisje in Roemenië, 54 honden werden geadopteerd in andere gebieden en 348 honden werden in het buitenland geadopteerd en vervoerd met TRACES.
Ze hebben de reddingsacties voortgezet. In februari 2015 hebben ze 14 honden vanuit het ADP Grivei Shelter uit Oradea herplaatst. De volgende reddingsacties, vanuit hetzelfde asiel, waren op 18 en 26 maart, waar ze 16 honden uitgehaald hebben. In juni waren dat weer 12 honden. Alle honden zijn naar het open asiel vervoerd, waar ze in vrijheid kunnen leven en waar sommige van hen naar Duitsland of Nederland gebracht konden worden om geadopteerd te worden door lieve baasjes.
In mei hebben ze 51 honden vanuit Breasta, provincie Doj, vanuit het zuiden van Roemenië naar het open asiel vervoerd. Vanuit Braila, in de zuid-oostelijke provincie Braila, hebben ze 27 honden gered. Ook bleven ze honden uit het openbare asiel van Bacau halen; op 3 november hebben ze 30 honden naar ons open asiel gebracht. In 2015 hebben ze hun asielen kunnen verbeteren, dankzij donaties van dierenvrienden uit het buitenland. In de zomer heeft het SOS Dogs team hondenhokken gerepareerd en aangepast en nieuwe geplaatst. Begin van de winter kochten ze 7 grote vrachtwagenladingen vol met gravel die ze over het modderige land in het open asiel hebben verspreid. In het asiel in Beius hebben ze daar waar het nodig was gravel verspreid. Het SOS Dogs team heeft de hondenhokken voorzien van stro voor de koude winter. Het contract met de gemeente Salonta is op 1 augustus 2016 afgelopen. Ze hebben het asiel en het project, overhandigd aan een locale dierenwelzijnsvereniging, die het voort zal zetten. In de 7 jaar dat ze dit project geleid hebben hebben ze 2.113 honden gesteriliseerd en vonden ze nieuwe eigenaren voor 654 honden.
Activiteiten SOS Dogs in 2016
Eind februari 2016 zijn we begonnen met het plaatsen van daken in het open shelter. Nadat we, eind 2015, de leefomstandigheden voor onze honden verbeterd hadden in ons open asiel door de oude en verwoeste hondenhokken aan te passen en te repareren. Ook hebben we grint over de modderige grond uitgestrooid. We kunnen met de verbeteringen doorgaan, dankzij de sponsoring van de organisatie ITV Grenzenlos e.V. uit Duitsland. De daken beschermen de honden tegen de brandende zon en regen en voorzien ze van schaduw en droge ruimtes/plekken.
In de periode van 28 augustus tot 8 september 2016 werden we in onze Open Shelter geholpen door twee vrijwilligers, dierenartsstudenten uit Liverpool, U.K. De twee studenten hebben met veel enthousiasme en professionalisme deelgenomen aan de sterilisatieoperaties en aan andere behandelingen en hebben tevens gewerkt aan het socialiseren van de honden die in ons asiel leven. De activiteit werd gecoördineerd door onze dierenarts Dr. Rita Mag. Alles verliep in een aangename sfeer en perfecte samenwerking.
Castratiecampagnes mobiele kliniek
Drie jaar geleden, in juli 2013, had F.P.C.C. SOS Dogs ook een castratieproject uitgevoerd in Otelu Rosu, Caras-Severin, toen werden daar 123 honden gesteriliseerd. Nu volgde een nieuwe sterilisatiecampagne in Caras-Severin.
Het SOS Dogs-team en Dr. Razvan Suteu, een van onze dierenartsen, arriveerden op 27 juni 2016 in Moldova Noua, Caras-Severin voor het steriliseren van honden, met eigenaars en honden zonder eigenaars, gedurende een periode van een week. Nadat ze het mobiele kliniek geïnstalleerd hadden, zijn ze begonnen met de castratiechirurgie en de nadruk lag vooral op vrouwelijke honden. Uiteindelijk zijn er 104 honden gecastreerd, waarvan 84 vrouwtjes en 20 mannetjes. De campagne duurde 5 dagen en onze dierenarts had te maken met uitdagingen zoals hartstilstand, pyometra, gevorderde dracht, tumoren en longoedeem. Alle honden zijn geopereerd onder zware omstandigheden en ze zijn allemaal met succes behandeld.
Nu zullen er in Moldova Noua steeds minder pups gedumpt worden en honden achtergelaten worden en zijn er minder problemen voor de hondenpopulatie van de gemeenschap.
Het team is zeer hartelijk bedankt voor hun werk door alle mensen die betrokken waren bij de castratiecampagne: "Grote dank, vanuit ons hart. Het werk was niet gemakkelijk en de dierenarts kwam veel moeilijke gevallen tegen. Bedankt SOS Dogs Oradea. Razvan, Janos, Norbert en Patrick, jullie zijn een geweldig team. “
De mobiele kliniek was van van 8 tot 14 september in Pancota, Arad County voor een nieuwe castratiecampagne. Er werden daar 110 honden gesteriliseerd.
Het was de twaalfde keer dat het team van F.P.C.C. werd gevraagd om naar Pancota te gaan. De samenwerking bestaat sinds 2007 en in de periode van 9 jaar is het totale aantal honden dat gecastreerd is door F.P.C.C. in Pancota gestegen tot 1.431.
Activiteiten SOS Dogs in 2018
Van januari tot mei 2018 hebben we in ons asiel in Sisterea 235 honden gecastreerd, inclusief honden met eigenaren uit de provincie Bihor.
Tijdens onze sterilisatiecampagnes in mei en juni in Pancota en Oravita zijn er 205 honden gecastreerd.
In mei 2018 bracht F.P.C.C. haar 15e bezoek aan Pancota op uitnodiging van mevrouw Liliana Vuia van de plaatselijke dierenwelzijnsorganisatie Animal Natura en de gemeente Pancota. We hebben toen 104 honden gecastreerd, veel met eigenaars of verzorgers, waarbij het totaal aantal honden dat gecastreerd is door F.P.C.C. in Pancota sinds 2007 op 1.752 komt.
Van januari tot eind mei 2018 zijn er 160 honden geadopteerd. 83 van hen hebben liefdevolle huizen gevonden in Roemenië, Bihor County. De rest van werd in het buitenland geadopteerd (Oostenrijk, Duitsland, Nederland). In totaal werden in 2018 321 honden geadopteerd.
Het aantal honden in onze asielen ligt tussen de 600-700.
Het totaal aantal castraties/neutralisaties in 2018 per plaats:
Sisterea: 478 honden en 62 katten
Beius: ± 250 honden en katten
Castratie-campagnes met de mobiele kliniek in de plaatsen:
Oravita: 102 honden
Bocșa: 51 honden
Pancota: 170 honden
Hunedoara: 117 honden
Activiteiten SOS Dogs in 2019
In 2019 hebben we in ons asiel in Sisterea 607 honden gesteriliseerd/gecastreerd, waarvan 448 teefjes en 159 reutjes.
Daarnaast zijn er in het asiel in Sisterea ook 26 katten gesteriliseerd. Dat waren de katten van eigenaren die hun hond door ons lieten steriliseren/castreren en zij vroegen ons ook hun kat te helpen.
Dit jaar zijn er geen sterilisatie-campagnes geweest in andere steden.
Totaal 419 honden zijn er dit jaar geadopteerd, 32 in Roemenië zelf en de rest in het buitenland, voornamelijk in Duitsland en Nederland.
Het aantal honden in onze asielen ligt tussen de 600-700.
Het totaal aantal castraties/neutralisaties in 2019:
Sisterea: 607 honden en 26 katten
FUNDATIA PT. PROTECTIA CAINILOR COMUNITARI
SOS DOGS BIHOR
Comuna Cetariu, sat Sisterea nr. 370
Tel+40-723-656621
www.sosdogs.ro
DONATIONS
If you want to sponsor us:
Banca Transilvania`s account:
RO80 BTRL 0050 4205 7606 79XX
Thank you in advance for your help!